Followers

Wednesday, May 14, 2014

nama sesuai

Salam..

hai, apa kabor korang..??lamakan i tak update blog uols...hahaha!dushhh...dushhhh..tumbuk diri sendiri...gilosss pemalas aku ni weii...hehehe...
fine!memang lama gilossssss...cisss!


okla korang..now ada masa sikit nak update dan tak bizi dan sementara tengah tunggu nak download movie taare zameen par*alasan* aku tetiba terasa nak update kan..hihihi!ok, jangan buang masa!nak taip soalan pertama ni..korang jawab ek..haha!

siapa yang tak suka bayi angkat kaki...???!!!

aku rasa tak ada siapa yang tak suka bayi kan..kalau tak, if ada kes-kes yang melibatkan bayi kena dera atau kena buang atau kena bunuh dengan kejam, PASTI akan menjadi tarikan utama kita semua kan...*betul tak??*ofkos la kan SEBAB RAKYAT MALAYSIA SAYANG BAYI..

kalau aku letak gambar bayi comel mesti korang suka kan?kan?kan?korang mesti akan cakap...waaa...cutenya bayi ni...comelnya bayi ni..blablablabla...kan??akan tetapi, kalau aku letak pulak gambar-gambar bayi kena buang ke...ataupun yang kena dera dengan kejamnya ke...apa macam???NGERI KOTT...tak sanggup den nak nengok..tekak korang pun boleh loya kot nak tengok gambar-gambar macam tu...silap-silap boleh muntohhhh...huhuhu..so, cukuplah if kalau korang cuma bayangggggkan sendiri camna rupanya gambar tu iyeeee...

tapikan, secara jujurnya...ramai bayi masa kecil comel dan bila dah besar tak kacak atau tak cantik mana pun...contoh terdekat CPZ...hakhakhak!lari jauh-jauh..*lain la aku dari kecil sampai besar comel..hahaha!* CPZ?lama tak guna nama tu..mihmihmih..ok-ok, apa pun bagi aku semua bayi comel!!bling.bling..suka hati aku je cakap orang lain tak kacak dan tak cantik mana pun...hahaha!korang jangan salah anggap pulak ek..semua tu kan anugerah ilahi..so, sila bersyukur dengan rupa korang semua ok...*peringatan untuk diri sendiri jugak..Amin..*

apa hal story pasal bayi ni..??dah la lama tak upadate kan..tetiba nak story pasal bayi pulak...haiyok...jeng.jeng.jengggg.......OPS!!

so, kembali ke topik asal aku..

apa nama sesuai untuk bayi first aku???
*nak jadi ayah dah aku ni..hehe!*
korang ada cadangan tak..??
kongsi-kongsi la weii.... =P

ok bye!

Thursday, January 23, 2014

Ampun.Ampun..

Ampun korang.........ampun lama betul tak update blog!ampun...ampun...

hi korang!selamat pagi...selamat bekerja..ohyep, semalam aku off..kurang sihat sikit...huhu!mungkin terasa diri ini demam...hihihi..so, apa macam korang???semangat tak nak bekerja??woittt..tahun baru, azam baru...haruslah bersemangat okey!baru lah good...


lamanya blog ni tak berhupdate...atau ini mungkin entry yang terakhir untuk bulan januari ni....hihihi..so, esok jumaat..lepastu, dah dekat-dekat nak cuti raya cina..perasan tak???gileeee tak perasan cuti...hahaha..so, apa lpan korang cuti-cuti ni..??

aku..???hurmm...susah sikit la nak plan-plan...yelah, seperti yang korang tak tahu...cik ta sekarang ni susah sikit nak berjalan-jalan...badan asyik lemah dan kejap-kejap penat...lepastu, dia akan terbaring je....huhu!kesian aku tengok....lepastu, makan sikit je*kadang-kadang tak nak makan langsung* tapi muntah sampai empat kali...perghhhhh!dasyat kan??huhuhu..tapi korang lagi dasyat ke?? sesekali tu, aku paksa jugak suruh dia makan....huhuu..

keinginan dia nak berjalan-jalan tu ada, tapi bila masuk je dalam kereta, dia dah start nak bluuuwekkkk...bluwekkkk...mintak plastik*muntah la* katanya tak boleh bau kereta...hihihi!kereta aku punya lah wangi kot...please sikit ek...cik ta tu tak boleh nak berjalan lama sangat...katanya, nanti jantung dia dup.dap.dup.dap kencang....macam baru lepas berlari 100meter...hihihi

alahan dia kemain dasyatttt lagi beb...hidung kemain sensetip...perfume aku pun dia tak boleh bau okeyyyy....*nasib bau badan aku boleh..auuuwww!haha!*sampai bau air nescafe pun tak boleh woooo....hihihi!tak mengapa...sabor je lah minum air nescafe nyorok-nyorok lah dua tiga bulan ni...hehehe!tabah tak gua beb??

okla, aku nak berterus terang ni...

aku banyak kerja!nanti sambung...

ok bai



Monday, December 30, 2013

apa punya soalan daa

APA PERASAAN BILA PERTANYAAN TAK DIJAWAB?

hohoho!relaks la brader...apa taip huruf beso ni...hehehe!macam marah je..macam geram je...kekekekeke!haiyoooo...takmo marah-marah wooo...takmo geram-geram wooooo...itu sikap tarak baik

hai korang-korang!!
korang sihat?
korang dah makan?
koraang buat apa tu?
apa azam 2014 korang..???

diam...?erk..
kenapa korang diam.....................ofkos la dia, kalau korang jawab itu pelik namanya...hihi!
*soalan aku tak berjawab, so sila komen!kekeke*

korang rasa apa perasaan aku bila aku tanya korang tak jawab?sakit hati?menyirap??bengkak hati..??agak-agak ada tak aku rasa nak jahit terus mulut korang?ke nak aku duku dahi laju-laju?atau sound sistem telinga korang problem..???hehehehe...korang jangan marah ek...gurau-gurau je pun

tapi aku rasa korang pun berperasaan macam tu jugak kot...lagi-lagi bila kita tanya kat member, dia boleh buat bodo je dengan kita...hehehe!apa kes..??angin tak ada..ribut tak ada..tahu-tahu udah hujan yeeeee....relaks2..korang semua...termasuklah aku jugak!haha!jangan cepat melatah macam aku..

so, kita kena fikir positif sikit.. mungkin korang atau member tu tengah bad mood...atau mungkin tengah dengar mp4 ker..*taik telinga lupa nak korek-korek kot*....atau mungkin soalan korang tu memang nak mintak penampor jepon....hahahaha...sebenarnya aku tulis entry ni bukan pasal member aku tak nak jawab soalan atau pun korang tak nak komen...blablablabla...tapi sebab aku!

aku yang tak jawab soalan orang... hahahaha!korang nak tahu apa soalannya..???

macam ni..

situasi : dalam bilik mesyuarat

member aku : ko dah kawen ke..?
aku : senyum
*dalam hati aku lempang kang..aku nak dengar isi mesyuarat ni..cewah!*
member aku : bila ko nak kawen ni...rugi kawen lambat
aku : senyum lagi lebar
member aku : ko dah bisu ke..?ishhhhh...
aku : senyum dan bangun terus keluar bilik mesyuarat 
*soalan bodo malas aku layan...hahaha*

apa punya soalan daaaaa.............ko satu tempat kerja dengan aku kot, tak kan lah tak tahu..cait!cik ta tu dah jadi mak buyung kot...lagi mahu tanya aku dah kawen ke belum......agak-agak la woittt...tertekan aku dengan gurauan kasar ko ni....hahahaha!

ok bai

Friday, December 27, 2013

mahalnya harga rumah sekarang

bagi yang ada tanah sendiri, kira beruntung sangat...sebab harga tanah sekarang ni boleh tahan juga terutama kat kawasan bandar dan pinggir bandar...melambung-lambung harganya kot...
makin lama harga rumah semakin mahal...kalau tak buat atau beli sekarang, makin mahal harganya nanti...serius!beza harga tahun lepas dengan harga tahun ni...tersangatlah melampau...ikutkan gaji aku, compom tak lepas buat pinjaman perumahan...potong itu ini sana sini lagi..ohhhhh camna nak buat ni...nak kumpul duit dari sekarang???sampai tua kerepot lah belum tentu dapat beli rumah impian...huhuu!sukarnya nak beli rumah teres dengan harga sekitar rm200k-rm350k sekarang kat KL...

MEMANG TAK DAPAT!

kalau ada pun tak banyak dan jauh....mana lah boleh jauh-jauh sangat...family aku dengan mertua kan kat area KL je...so, bila apa-apa hal nanti senang nak tengok-tengok dorang semua nanti..yelah, siapa lagi nak tengok kan dorang kalau bukan anak sendiri kan...*respect kat korang yang family duduk jauh2* lagi pun, aku ni anak pertama...besar tanggunjawabnya tu...huhuu..

sekarang tengah dok memikir untuk mencapai memiliki sebuah rumah impian sendiri...*bak kata orang beli ikut kemampuan...*beberapa hari ni, tidur pun tak nyenyak sangat...nasib makan masih lagi berselera dan mandi masih basah...kikikiki!*takkan nak menyewa rumah je kan*
tidak mengapa, bersabarlah dulu wahai hatiku....usap dada pelahan-pelahan...ada rezeki tu nanti...cuma lambat ke cepat kita tak tahu kan...
bai-bai
p/s : kalau ada rumah teres murah-murah roger2 aku ek!huhuhuiii..



Thursday, December 26, 2013

tali raket kesayangan aku putus lagi

tergamamnya bila tengok tali raket aku putus lagi...huhu!silap aku ke??mungkinlah jugak...silap aku gunakan tali halus sebelum ni...tapi bukan salah tali halus pun....lagipun masa tu, baru nak warm up...baru buat pukulan panaskan badan dan test-test bulu tangkis....sekali 'teshhhhh' putus daaaa.....


jadi terpaksalah hantar ke kedai raket semula untuk tukar tali yang baru...kali ni aku nak try guna tali yang tebal sikit...mungkin tahan lama sikit kot...hahaha!lepas ni pukul pelahan-pelahan je ek, compom tak putus-putus kan...huhuhuu...*pukul manja2 dengan cik ta je..auwww!*


so kepada yang kaki-kaki badminton, bolehlah beringat...jangan ingat tali raket korang tak akan putus-putus...hahaha!ntah pape je kan...kalau korang nak ikat string tali tu, baik korang sedar tahap ketahanan batang raket tu dan sedar diri kekuatan tangan korang jugak...



kalau tangan korang macam Dato' Lee Chong Wei, bolehla korang tarik string tinggi sikit...hehehehe..tapi kalau kekuatan tangan korang sama macam aku, hentikan je lah nawaitu nak tarik string tinggi-tinggi...hahaha!kalau kekuatan tangan korang lebih rendah dari aku, lupakan terus dunia badminton...kahkakahkah!!kuang ajoooooo...

persoalannya???larat ke korang nak memukul bulu tangkis..??

apa pun aku kena sediakan m39.90 untuk repair tali putus...

ok bye!

p/s : tak mengapa minat sukan lain-lain, yang penting bersukan =)










Tuesday, December 24, 2013

muntah pening doc

suami alah bila isteri mengandung??ohhh!dugaan yang agak luar biasa...huhuhu..perghhh!setakat ni aku okey dan simpton2 alahan belum lagi datang menyerang...hihihi..fuhhhh lega okey..

tapi cik ta aku..??lagi perghhhhhh...lepas balik bercuti kat hongkong*nanti2 lah aku up entry pasal hongkong..haha!* cik ta diserang muntah-muntah, pening kepala, lemah-lemah badan, sakit sana sini dan perut sebu-sebu yang sangat dasyat...hari-hari terbaring nak bangun pun kena papah...doc kata ketidakstabilan hormon-hormon dalam badan dia sedang berlaku...huu

so, simpton2 perubahan pada cik ta ni membuatkan aku risau...berat badan cik ta pun dah susut banyak kilo...makan apa pun tak boleh...makan sikit, lepas tu kejap lagi muntah...nasib dia still lagi boleh minum air putih...tu pun minum sikit-sikit...air susu??no!no!memang muntah...huhu!

aku bawa dia pergi klinik mediviron cek...doc cakap memang dalam tempoh-tempoh ni, cik ta kena bertahan dan bertabah sikit lah...kena kuat semangat sikit....dia memang akan rasa loya dan asyik nak muntah je...tapi doc cakap cik ta aku ni alahan dia takda lah teruk sangat sebab ada yang lagi teruk dari dia...*aku tengok macam teruk je*banyak jugak lah doc tu punya cerita dan pesan-pesan kat aku dengan cik ta..aku angguk-angguk je sebab fokus mendengar...hihihi*doc siap bagi cik ta MC dua hari kot..hahaha!*

aku memang ada lah belikan buah-buahan untuk cik makan...ingatkan semua buah pun dia reject...tak boleh nak makan...nasib aku ni bijak, beli pelbagai buah yang dia boleh makan tapi sebiji2...hahaha!*kecuali anggur lah*keputusannya???buah kiwi dengan anggur je...buah lain katanya pahit...erm pahit??selalu memang dia suka kot...huhuhu..*buah oren tu sedap je manis-manis...kihkihkih!*

nasi???lupakan saja dong...memang cik ta akan muntah balik dalam masa sepuluh ke lima belas minit lepas makan satu atau dua suap yang sangat ciput...bubur pun sama..masak kemain penuh satu pinggan, last-last makan satu sudu je..lepas tu dah tak boleh makan...adoooi..kesian aku tengok cik ta mengadu perut sangat lapar, tapi bila makan muntah balik...huhu!tapi apa boleh buat, pesan doc...janji dia makan sikit-sikit pun takpa...yang penting mesti makan sikit...dari perut dibiarkan kosang kan...kang tak pasal-pasal baby dalam perut tu pulak jadi pape...lagi susah hati dibuatnya...huuu...

semalam aku belikan roti dengan biskut-biskut, roti cik ta gigit sikit je..lepas tu dia kata tak sedap dan rasa pahit...adehhh..biskut-biskut pulak dia kata aku beli biskut ikut selera aku...*hahahaha!peningggg aku peningggg....hahahaha!* mana lah aku tahu, aku ingat ada tulisan mum's bake plus oat tu biskut untuk ibu-ibu...hihihi!

aku : kamu ni kita ada belikan roti dengan biskut2 oat..
        tapi roti gardenia coklat takda..
cik ta : okey..*die gigit sikit nak rasa roti* eeemmm...tak nak tak nak..
        tak sedap..pahit...
aku : em..pahit jugak??try makan biskut sikit dulu...nanti baby sakit camna...
cik ta : baby tu yang buat kita sakit...biskut ni selera kamu
aku : hahahaha!main bantai je jawab...

last-last dia ambik selimut dan sambung tidur....bila aku kejutkan suruh makan ubat, makan nasi, minum jus, minum air....jawapan dia??

1.kejap lagi..
2.nanti nanti...
3.tak nak tak nak...
4.pahit..
5.nanti muntah..
6.7.8.9.....em..em... 
*ni mesti dia dah malas nak jawab hihi*

tak pasti lah aku sama ada dia sedar ke tak dia jawab camtu...hahaha!eh..ketawa pulak....
i tengah risau ni..huhuuuuuhuhuhuhuu...

ok bai-bai

p/s : doc cakap keadaan ni biasa..so aku kena tabah dan sabar..... =)


Sunday, December 22, 2013

Friday, December 20, 2013

tumis ikan emak den

Assalamualaikum semua!

antara lauk yang paling aku suka ialah sambal tumis ikan yang dimasak oleh emak aku...termasuk lah cik ta pun sekarang dah jatuh hati dengan sambal tumis ikan emak den...hihihi!

aku rasa korang pun suka makan lauk sambal tumis ikan ni..lauk yang paling simple dan sangat senang untuk dibuat...cewahhhhhh!macam lah aku ni pandai masak kan...hahaha!tapi pernah la jugak aku tengok emak aku masak masa dulu-dulu...congcengcongcengcongcengcongceng...siap!aku tunggu nak letak lauk dalam pinggan je...hehehehe...


perghhhhh...memang sedap kalau korang makan dengan kicap lemak manis jenama adabi..tapi lagi sedap kalau ada beberapa ulam-ulam sayur...hadoi-hadoi memang masakan kampung betul lah...bergelora anak tekak aku dibuatnya tau!auuuuuuuwwwwwww

korang mesti terer jugak masak lauk sambal tumis ikan ni kan??sedap atau tidak, itu semua belakang kira..sebab lain orang lain air tangannya...betul tak??lain rasanya, lain warnanya dan mungkin lain jugak cara masaknya...oh ok-ok resepi masing-masing...hihihi..

tapi aku paling suka sudah tentulah sambal tumis ikan yang dimasak oleh emak aku...berpuluh tahun aku makan sambal tumis ikan masakan emak aku...dan ofkos sambal tumis ikan mak aku berada di rangking pertama carta hati aku...hahaha!*cik ta sila risik-risik resipi dari emak aku ek..hihihi*...akan tetapi, sambal tumis ikan yang cik ta masak untuk aku pun antara yang terbaik...tak aku sangka dalam diam-diam cik ta aku pun pandai masak jugak*tddmpa..jangan puji sangat...haha!* pernah jugak aku terdengar-dengar emak dan bapa mertua aku cakap yang cik ta ni pandai masak...cik ta masak sedap...fuyooooo kemain kembang lah hidung dia yang sepet tu...hahaha!aku ingat dia tak pandai masak, sebab dulu-dulu seingat aku dia tak pernah la pulak cerita dia masak tu, masak ni...masak bla.bla.bla.bla.......hahaha!

memang berbeza sambal tumis ikan mak aku dengan cik ta..tetapi yang penting sambal tumis ikan tu habis dan dihadam dengan baik dalam perut aku yang taff ni...kuikuikui...

sekarang ni kita orang dua-dua mengidam nak makan sambal tumis ikan mak aku...oh tidakkkkkkkkkkk...cik ta siap pesan kat aku nak rasa lagi sambal tumis ikan mak aku...tu diaaaaaaa....hihihi..

amboi....sedap sangat ke..???

ok bai-bai

p/s : teringin nak rasa sambal tumis ikan mak mertua aku pulak...huhu!






Thursday, December 19, 2013

sedapnya makan durian

oh hai korang!

sekarang musim durian ke..??atau sekarang tiap-tiap bulan musim durian..??ahaks..

so, hari tu aku ada lah beli beberapa biji durian...tapi yang pasti bukan durian jenis musang king lah...jenis gred d24 kalau tak silap...lupa pulak aku jenis gred apa...huhuu!aku pun tak pasti kenapa sekarang durian ada gred-gred...korang??agaknya durian pun kena ambik exam..lulus cemerlang baru boleh dapat gred musang king...hahaha!tingtong tebabom...


aku takda lah havoc sangat kat durian ni..tetapi boleh lah...boleh la kalau nak makan tu kan...tapi emak aku memang peminat durian...suka makan buah durian...ayah dan adik-adik aku sama macam aku jugak, bolehlah kalau nak makan durian tu...kalau terasa nak makan banyak sikit...makan..nak makan sikit pun bolehhhhhh...

tapi cik ta..??ohhh...dia kureeeeennng sikit makan buah durian ni...seulas dua je...masuk tiga ulas rasa nak muntah...apa kes??tapi bila tiba masa mengidam dia tu, tengah malam pun boleh sebut jugak ayat 'sedapnya kalau dapat makan durian kan sayanggggg' pergggggghhhh ayat manja beb!*sayang la sangat*gilooooo cair ko dibuatnya....haha!tengah-tengah malam apek jual durian pun tidur cun baik punya lena sayang oiiii....hahaha!


masa ni cik ta tak makan lah durian tu, tekak dia tak terasa nak makan..katanya lah..cik ta oh cik ta!so, dia tengok je kitaorang sekeluarga makan...bila mak aku pelawa, dia cakap 'takpa-takpa makan...makan lah dulu...haa...makan makan...' *dengan suara yang ayu..hahaha!* lagipun, ada orang pesan kat aku bahaya kalau orang mengandung makan durian...betul ke??ntah..idok lah pulak aku tahu yang tu...huhuhu...

korang hantu durian tak..???emm makan durian boleh tinggi kolestrol ke..??ntah la jugak kan...korang google la ek...tunggu aku cerita memang tak lah...kehkehkeh!sebenarnya, tak salah makan durian, tapi berpada-pada lah...bau durian memang terbaik...lepas makan durian, korang try buat 'beeeeeerrrrrrgggggg' kat muka isteri/suami korang*sendawa*compom sepantas kilat penampor jepun hinggap kat pipi...hahaha!tak percaya..??cuba lah...

makan lah kalau korang suka, tapi kalau boleh beringat-ringat sikit masa makan tu...amalkan jugak petua orang tua-tua...lepas makan isinya, letak sikit air kat dalam kulit durian...lepastu hirup airnya bukan telan bijinya okey...!nak follow ke tak sukatikoranglah...katanya untuk kurangkan kepanasan dalam badan selepas makan durian...ini pesan mak dan ayah aku...mak ayah korang pesan apa pulak??hehehe...

apa pun, setiap buah-buahan ada kebaikan tersurat dan tersirat...cuma aku atau korang je yang kurenggggg ilmu sikit...kihkihkih!bak kata pepatah tuntutlah ilmu sampai kehongkongdisneyland...hakhakhakhak!pepandai je ko kan...cait!

bai-bai

p/s : korang tahu ke siapa cik ta ni..??hakhakhak!


Wednesday, December 18, 2013

jangan cakap kita kurang kasih sayang

motif tajuk entry..??



ada lah jugak motif...kepada siapa??kepada sesiapa yang terasa...kuikuikui!tetiba aku terpanggil untuk menaip pasal ni...hadoiii ini semua pasal aku terbaca beberapa status kat wall FB or IG seseorang tu...siapa??kepocilah korang...haha!haihhhh haisehhhhh...kesian pun ada...tapi tak boleh nak buat pape lah pun...kang kalau ditegur, katanya bizi body pulak...so, diam-diam kan je lah...monolog dalam hati je boleh..kikikiki

tapi kalau up kat blog takpa...lagipun, korang bukan tahu pun siapa...kahkahkah!tapi betul tak apa yang aku cakap ni...

1. jangan rasa ayah dan emak tak sayang kita.

2. jangan rasa ayah dan emak selalu abaikan kita dan mereka pilih kasih antara adik beradik.

3. jangan kata kita tak ada kawan...jadi kita kurang kasih sayang.

4. jangan kata semua orang tak sayangkan kita.

betul tak...?ada lagi tak..??aku dapat pikir empat je..hihihihi..!tapi, kita mesti kena selalu ingat yang kita lahir kat dunia ni pun atas ihsan siapa..??kita bernafas pulak atas kasih sayang siapa..??

yup!korang semua pun ada jawapan kan...


kita tak pernah berseorangan dalam dunia ini...so, SILA BERSYUKUR..

ok bai 









Nuffnang