Followers

Tuesday, December 24, 2013

muntah pening doc

suami alah bila isteri mengandung??ohhh!dugaan yang agak luar biasa...huhuhu..perghhh!setakat ni aku okey dan simpton2 alahan belum lagi datang menyerang...hihihi..fuhhhh lega okey..

tapi cik ta aku..??lagi perghhhhhh...lepas balik bercuti kat hongkong*nanti2 lah aku up entry pasal hongkong..haha!* cik ta diserang muntah-muntah, pening kepala, lemah-lemah badan, sakit sana sini dan perut sebu-sebu yang sangat dasyat...hari-hari terbaring nak bangun pun kena papah...doc kata ketidakstabilan hormon-hormon dalam badan dia sedang berlaku...huu

so, simpton2 perubahan pada cik ta ni membuatkan aku risau...berat badan cik ta pun dah susut banyak kilo...makan apa pun tak boleh...makan sikit, lepas tu kejap lagi muntah...nasib dia still lagi boleh minum air putih...tu pun minum sikit-sikit...air susu??no!no!memang muntah...huhu!

aku bawa dia pergi klinik mediviron cek...doc cakap memang dalam tempoh-tempoh ni, cik ta kena bertahan dan bertabah sikit lah...kena kuat semangat sikit....dia memang akan rasa loya dan asyik nak muntah je...tapi doc cakap cik ta aku ni alahan dia takda lah teruk sangat sebab ada yang lagi teruk dari dia...*aku tengok macam teruk je*banyak jugak lah doc tu punya cerita dan pesan-pesan kat aku dengan cik ta..aku angguk-angguk je sebab fokus mendengar...hihihi*doc siap bagi cik ta MC dua hari kot..hahaha!*

aku memang ada lah belikan buah-buahan untuk cik makan...ingatkan semua buah pun dia reject...tak boleh nak makan...nasib aku ni bijak, beli pelbagai buah yang dia boleh makan tapi sebiji2...hahaha!*kecuali anggur lah*keputusannya???buah kiwi dengan anggur je...buah lain katanya pahit...erm pahit??selalu memang dia suka kot...huhuhu..*buah oren tu sedap je manis-manis...kihkihkih!*

nasi???lupakan saja dong...memang cik ta akan muntah balik dalam masa sepuluh ke lima belas minit lepas makan satu atau dua suap yang sangat ciput...bubur pun sama..masak kemain penuh satu pinggan, last-last makan satu sudu je..lepas tu dah tak boleh makan...adoooi..kesian aku tengok cik ta mengadu perut sangat lapar, tapi bila makan muntah balik...huhu!tapi apa boleh buat, pesan doc...janji dia makan sikit-sikit pun takpa...yang penting mesti makan sikit...dari perut dibiarkan kosang kan...kang tak pasal-pasal baby dalam perut tu pulak jadi pape...lagi susah hati dibuatnya...huuu...

semalam aku belikan roti dengan biskut-biskut, roti cik ta gigit sikit je..lepas tu dia kata tak sedap dan rasa pahit...adehhh..biskut-biskut pulak dia kata aku beli biskut ikut selera aku...*hahahaha!peningggg aku peningggg....hahahaha!* mana lah aku tahu, aku ingat ada tulisan mum's bake plus oat tu biskut untuk ibu-ibu...hihihi!

aku : kamu ni kita ada belikan roti dengan biskut2 oat..
        tapi roti gardenia coklat takda..
cik ta : okey..*die gigit sikit nak rasa roti* eeemmm...tak nak tak nak..
        tak sedap..pahit...
aku : em..pahit jugak??try makan biskut sikit dulu...nanti baby sakit camna...
cik ta : baby tu yang buat kita sakit...biskut ni selera kamu
aku : hahahaha!main bantai je jawab...

last-last dia ambik selimut dan sambung tidur....bila aku kejutkan suruh makan ubat, makan nasi, minum jus, minum air....jawapan dia??

1.kejap lagi..
2.nanti nanti...
3.tak nak tak nak...
4.pahit..
5.nanti muntah..
6.7.8.9.....em..em... 
*ni mesti dia dah malas nak jawab hihi*

tak pasti lah aku sama ada dia sedar ke tak dia jawab camtu...hahaha!eh..ketawa pulak....
i tengah risau ni..huhuuuuuhuhuhuhuu...

ok bai-bai

p/s : doc cakap keadaan ni biasa..so aku kena tabah dan sabar..... =)


7 comments:

Puan Ida said...

Sabar ye
gi tu lah kalu org mengandung
sokongan suami sangat penting
slam perkenalan dari ida
jemput singgah blog ida ye
umielman.blogspor.com
dah follow blog ni ye

NinaAz said...

sabar jea lahhh yeaaa. paling kurang 1trimester jea - 3 bulan @ 12 minggu :)

Felis Domestica said...

kiter bagi tips berdasarkan pengalaman eh, cuma jer kot serasi, sbb setiap orang lain lain kan.

1) belikanh buku Pa&Ma ke, atau buku buku panduan mengandung, bila baca emosi n selera dia mungkin ok, bacaan kan boleh ubah psikologi...

2) makan biskut lemak atau biskut mentega yang 4 segi tu jer sekeping kalau dia makan, benda kering n masin mcm tu boleh hilangkan loya.

3) minyak angin, bam atau apa-apa jenis minyak, jangan sapu kat perut plak, suami urut kat kepala dia n bagi dia hidu...

4) kadang-kadang asam kering boleh melegakan loya, lepas makan nasi ambik seulas asam, kalau kiter nanti tak jadi muntah...

kalau berjaya Alhamdulillah....
then jangan lupa doa pada Yang Maha Esa, mohon dipermudahkan rintangan ini....mohon pindah kat suami ker....hik...hik...

good luck


Ayu sukatiakula said...

sian cik ta.. takut dehydrate plak kalau asyik muntah je..

Mass said...

siannyer sepet.....Qery,bagi minum jus delima bagus bagi hilang rasa mual muntah tu time awal preggy....huhuuu..

PrincessNur Nurr said...

betul tu qery..orang mengandung mmg camni..cuma bergantung pada yg teruk dengan tak jer.. merujuk pada kes cik ta ni macam teruk la gak alahan dia..mungkin pengambilan ubat dan vitamin yg sesuai boleh membantu..bersabar la ye :)

Suzielawate Mohd Nawi said...

bg mkn kurma... klu akk dulu idup ngan kentang putar kfc jek.. yg lain semua keluar

Nuffnang