Followers

Tuesday, August 14, 2012

pomen pun tak tahu

story sebelum kereta aku okey...

cerita dia macam ini....

selepas aku repair starter kereta aku tu...koranng ingat tak?tu pun kalau korang ada baca blog aku lah...hahaha!tiba-tiba sabtu lepas kereta aku sakit lagi...hari itu beri antibiotik dah ok, lepas tu kuman datang balik serang...huhu!kali ini pomen pun tak tahu apa puncanya...cehhh

mana taknya, sabtu tu lepas clas kat UPM*lecture lepas awal suruh study sebab ahadnya pulak exam...huh!* aku pun memang nak balik awal lah sebab dah janji dengan family aku nak pergi cari baju melayu...then, tiba-tiba kereta aku terus tak boleh start-start..okey!aku sangat tenang sikit buat-buat cool dan try banyak kali start kereta...dalam sejam macam tu lah aku try start...on!off!on!offf!member clas pun datang tolong aku...dorang pun sama try on!off!on!off!jugak...try tengok-tengok kan kereta aku...dorang kata takda problem sebab bateri kereta baru tukar...minyak penuh...bila start pun ada bunyi cehh..cehhh..cehhhh..tapi yang pelik kereta tu tak nak jugak start...


kalau kata starter problem balik tak mungkin sebab aku baru tukar kan...dorang rasa cip kunci kereta aku ada masalah...tak sama connet dengan starter...ntah..aku pun tak faham...dah macam-macam sangat pulak andaian kenapa kereta aku tak boleh start kan...hehehe..takpa, terima kasih sebab sudi membantu aku...siap tolong hantarkan aku ke tempat pomen kereta yang memang biasa aku servis lagi...*kedai member aku* sampai je tempat  tu, aku drive guna kereta dia bawa ke UPM untuk try cek apa masalah kereta aku...


sampai-sampai terus cek kereta aku...wah!wah!aku tak risaulah sebab dia memang pomen betul...kerja dia repair kereta kan...hehe!cek punya cek, buka tu bukak ini..start on!off!on!off!apa pun tak boleh....hahahaha!dia siap ulang balik apa yang andaian member-member aku cakap before tu....hehehe!dia pun pelik dengan masalah kereta aku...mungkin dia tak jumpa kuman tu main sembunyi-sembunyi...haihhh!last-last dia cadangkan aku pergi cek setting cip kunci kereta kat proton...alasan dia sebab aku baru tukar starter tu kan..mungkin cip tu tak boleh nak connet dengan enjin...ntah!aku pun pergi lah ke proton*dalam hati rasa nak tukar kereta baru terus...huhu!*dengan menempuh jalan yang sangat jem...


sampai proton, pomen proton cakap cip aku takda masalah pulak..PULAK DAhhhhh...dia pun tak tahu apa masalahnya dan aku kena bawa kereta cek pakai computer kat proton...baru boleh kesan problem..dia siap cakap"  itu pomen manusia maa...tengok luaran kereta saja mana tahu..ni kita cek pakai senser, pakai computer baru boleh tahu yang mana rosak...."perhhh!!kereta aku dah lah tak boleh nak start, ni kan nak drive bawa ke proton...choiii..memang menguji kesabaran di bulan puasa kan....huh!

penyelesaian dia aku terpaksa tarik kereta*towing ek?* nasib la member towing ada...so, murah sikit upah towingnya..dari serdang ke cheras rm100...murah ke?*kalau ada masalah kereta rosak beritahu aku, aku boleh rekemenkan towing, aku bagi numbor tepon..korang deal lah sendiri =) ' lagi sekali aku ke UPM menempuh jalan yang jem...kali ini aku naik towing pulak..perhhh terasa macam abang mail lambung nak pergi tarik kereta orang yang tak bayar bulanan....mail lambung tak makan rasuah...hahahaha!

paling best aku tertinggal selipar atas kereta time pindahkan barang-barang ke kereta satu lagi...sampai-sampai rumah aku tengok atas kereta tinggal sebelah je...huhu!adik aku pun tak perasan ada selipar atas kereta...hahaha!

 

kemain elok terletak pulak sebelah selipar ni kan, tak terjatuh pulak dia...tapi yang peliknya jugak..takda satu pun kereta atau motor yang hon atau beritahu aku ada selipar atas motor sepanjang perjalan aku balik rumah...huhuhu!memang nak kena beli selipar baru jugak...cehhh!

so, kereta aku dah tersadai kat proton selama dua hari...dorang cakap nak kena cek..ambik masa sikit nak tahu apa punca masalahnya...

harap-harap dorang repair dan cek betul-betul kereta yang banyak berjasa ni..cewah!


ok bai

2 comments:

Owner said...

Sama la prob kete kita. Proton gak. Tak leh stat. Awal pagi bila nak stat ade bunyik2 kat enjin. Ape pun tak boleh. Sampai sekarang pomen tatau ape masalah. Orang proton pon tatau. Kalo kete Qery dah okay sok update la ape pomen proton bgtau.

Ridzuwan Ayeop said...

Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com
Ada 20 kedai di kawasan Lembah Klang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.
Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.
Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.
Terima kasih tuan tanah.

Nuffnang